Begin 2017 bekroonde Agoria, de Belgische technologiefederatie, Hasselt als de ‘slimste stad’ van het land. Dat gebeurde na een vergelijking en analyse van de twintig grootste steden van het land. De top 5 werd verder aangevuld met Namen, Leuven, Mechelen en Genk.

De steden konden punten scoren op vijf criteria:
• Aantal digitale ondernemingen
• Luchtkwaliteit
• Renovatietoestand van gebouwen
• Volume restafval per inwoner
• Energieverbruik

Die vijf criteria worden ook internationaal gebruikt bij de beoordeling van smart cities en zijn dus een goede maatstaf. Volgens schepen van Economie, Tom Vandeput, zijn de criteria van belang voor zowel de inwoners van de stad maar ook investeerders die op zoek zijn naar een geschikte locatie. Lokaal beleid en technologie zijn ook van belang voor een smart city te helpen ontwikkelen. Hasselt scoorde op alle criteria goed en had zo een ruime voorsprong op de andere steden.

Marc Labotte, CEO van Agoria, vat een ‘smart city’ samen als ‘een fijne plek voor mensen om in te leven en te werken.’ Aangezien steeds meer mensen naar steden trekken, is het belangrijk om onze steden leefbaar te houden. Slimme technologieën zijn hiervoor van groot belang. Dankzij verschillende projecten en initiatieven timmert Stad Hasselt aan de weg tot ‘smart city’. Zo renoveerde de stad de voorbije jaren hun eigen gebouwen via het Hasselts Energiebedrijf. Daarnaast sensibiliseert het bestuur de Hasseltse inwoners om zo energiezuinig en natuurvriendelijk mogelijk te leven. Via een Fietsactieplan probeert Hasselt zich ook meer en meer te profileren als fietsstad. De Corda Campus is tot slot een van de voorbeelden waar Hasselt innovatie en creativiteit stimuleert.

Het Hasselts stadsbestuur was erg tevreden met de resultaten. Het feit dat ze op alle criteria goed scoren is voor Hasselt een bevestiging dat ze goed bezig zijn en wel degelijk het verschil maken, aldus Vandeput. Hiervoor werken de stadsdiensten samen met externe partners om zo tot een optimaal resultaat te komen. Hasselt heeft zeker en vast de ambitie om verder te evolueren, getuige het nieuwe stadhuis dat momenteel gebouwd wordt. Duurzaamheid, dienstverlening en klantvriendelijkheid staan hierbij centraal.

Bron
Foto

The following two tabs change content below.

Lise Swennen

Community Manager @ Smart Cities Vlaanderen

Laatste berichten van Lise Swennen (toon alles)