Na de lancering van het City of Things project begin dit jaar, wil Capital of Things een stap verder gaan en vanuit Antwerpen een ecosysteem rond Internet of Things (IoT) uitbouwen. Zo komt er onder andere een interuniversitaire opleiding Internet of Things.

Dat Antwerpen de eerste smart city in Vlaanderen wil worden vernamen we eerder dit jaar. In City of Things werken imec, de stad Antwerpen en het Vlaamse Gewest samen om van Antwerpen een proeftuin te maken waarin bedrijven, onderzoekers, burgers en beleidsmedewerkers kunnen experimenteren met slimme technologieën die het leven in de stad aangenamer en duurzamer kunnen maken. De stad gaat honderden sensoren verstoppen in vuilnisbakken, waterleidingen, parkeerplaatsen en zelfs verwarmingsketels van inwoners, om alles met het internet te verbinden.

 


Door de meeste slimme ontwikkelingen in één zone te concentreren
kunnen de verzamelde gegevens beter worden gecombineerd en gecorreleerd.
Bron imec

Smart Zone

“Het bijzonderste aan ons project is dat het om een open platform gaat”, zegt minister van Innovatie Philippe Muyters. “Daarmee zijn we de eerste in Europa. Elke ontwikkelaar kan de data gebruiken en er zijn eigen toepassing mee creëren.” In één bepaald stadsdeel – de zogeheten ‘Smart Zone’ – wordt een fijnmazig netwerk van slimme sensoren en draadloze gateways geïnstalleerd. Deze sensoren zullen het mogelijk maken om o.a. luchtkwaliteit, (fiets)verkeer, voetgangersstromen of energieverbruik te monitoren.

 Capital of Things

Naast deze slimme stad wil Antwerpen ook IoT oplossingen voor e-health, een slimme haven, industrie 4.0 en de circulaire economie ontwikkelen. Dit ecosysteem, genaamd Capital of things, is een fijnmazig innovatienetwerk waarbij waarde wordt gecreëerd door samenhang tussen opleiding, onderzoek, living labs, incubatie/acceleratie, digitale en industriële groeibedrijven, verschaffers van risicokapitaal, corporates en internationale merken. Het gaat om een samenwerking tussen Stad Antwerpen, het Havenbedrijf, de Universiteit Antwerpen en de onderzoeks- en innovatiehub voor nano-elektronica en digitale technologie imec.

Bron en foto
Port of Antwerp
Imec

The following two tabs change content below.