Kortrijk focust al meerdere jaren op slimme mobiliteit binnen de stad en doet dat met succes. Zo wonnen ze met hun project ‘Slim parkeren van A tot Z’ in 2017 voor de tweede keer in drie jaar tijd een Smart City Award.

De stad is namelijk voorzien van dynamische verkeersborden die chauffeurs gemakkelijk door de stad leiden. Als een brug, bijvoorbeeld, gedraaid zou zijn, geven de borden meteen de alternatieve route aan. Ook de ondergrondse parkings in Kortrijk moeten niet onderdoen qua technologie en innovatie. De slagboom opent automatisch voor abonnees op basis van nummerplaatherkenning en via een app kunnen mensen op voorhand een plaatsje reserveren in de parking.

Aan parkeerticketjes doet Stad Kortrijk al even niet meer mee. Betalen gaat nu meteen met je bankkaart. Op die manier moeten mensen niet meer passeren langs een betaalautomaat en verliezen ze nog minder tijd. ‘Alles staat in het teken van klantvriendelijkheid. Zowel voor onze bewoners als bezoekers is het systeem erop gericht om snel ter plekke te zijn,’ aldus burgemeester Vincent Van Quickenborne.

Daarnaast ontwikkelde Kortrijk ook het Shop&Go-systeem dat de circulatie in het stadscentrum aanzienlijk verbeterde. Wagens kunnen daardoor een half uur gratis parkeren in het centrum. Slimme sensoren registreren wanneer je de wagen parkeert. Staat je wagen er na een half uur nog, dan krijgen de parkeerwachters hiervan een signaal en loop je dus kans op een boete. ‘Dit systeem is trouwens zeer positief onthaald. Handelaars, bewoners, bezoekers, iedereen vindt het een fair systeem,’ zegt Axel Weydts, schepen van Mobiliteit.

De fietsende bevolking wordt ook niet vergeten in Kortrijk. Er zijn heel wat degelijke, overdekte fietsparkings en de stad voorziet in oplaadpunten voor elektrische fietsen. Daarbovenop heeft Kortrijk ook een herstelzuil waar je kleine herstellingen aan je fiets kan uitvoeren.

Kortrijk heeft nog heel wat plannen voor de toekomst rond mobiliteit. Zo wil de stad alle bovengronde parkeerplaatsen voorzien van sensoren. Op die manier kunnen gebruikers de beschikbaarheid van parkeerplaatsen op voorhand en in real-time raadplegen.

 Bron

The following two tabs change content below.

Lise Swennen

Community Manager @ Smart Cities Vlaanderen

Laatste berichten van Lise Swennen (toon alles)