Duurzaam omgaan met onze voeding is iets wat steeds belangrijker wordt in onze wereld. Stad Brugge is zich hiervan bewust en is daarom partner van het Europees Food Smart Cities project. Dat project wil een duurzaam, inclusief, flexibel, effectief en efficiënt voedselsysteem ontwikkelen en implementeren in steden. De stad werkt via ‘Food Smart Cities for Development’ samen met een netwerk van andere Europese steden waaronder Milaan, Marseille en Barcelona.

Zo richtte Brugge al het Brugs Food Lab op, een kennis- en ontmoetingscentrum van het lokaal beleid en stakeholders die gespecialiseerd zijn in drie thema’s: stadslandbouw, korte keten (lokale productie) en voedselverlies. In samenwerking met de facilitator (Coduco ism FSE Network) stelde het Food Lab onder meer ‘food guidelines’ op rond de thema’s stadslandbouw, korte keten, Fair Trade, voedselverlies en educatie.

De bedoeling van het Food Lab is in eerste instantie om een duurzaam voedselbeleid te ontwikkelen in Brugge. Dat doen ze via verschillende uitwisselingen, vormingen en projecten. Zo worden lokale producten en hoevewinkels in de kijker gezet en onderzoekt men hoe stadslandbouw in Brugge kan worden toegepast. Voorbeelden hiervan zijn stads- of pluktuinen en zelfs mini-moestuintjes in vensterbakken. De stad ontving voor het project al de klimaatprijs en werd ook genomineerd voor de Food Waste Awards.

 

In 2016 en 2017 organiseerden Stad Brugge en het Food Lab het festival ‘(H)eerlijk Brugge.’ Hier kunnen mensen kennismaken met duurzame en innovatie voeding via proevertje, de streekproductenmarkt, doe-activiteiten van de leden van het Food Lab… In 2016 konden deelnemers zelfs genieten van een gratis buffet op basis van voedseloverschotten.

Bron en foto’s

The following two tabs change content below.

Lise Swennen

Community Manager @ Smart Cities Vlaanderen

Laatste berichten van Lise Swennen (toon alles)