Onze steden worden steeds groter, wat betekent dat er zich ook meer verkeer op de wegen bevindt. TNO, de Nederlandse Organisatie voor Toegepast-Natuurwetenschappelijk Onderzoek, onderzoekt hoe het de veiligheid op de weg kan bevorderen. Zo demonstreerde het twee jaar geleden al het kruispunt van de toekomst, waar automobilisten een waarschuwing krijgen wanneer een fietser plotseling oversteekt. Dat is mogelijk door het gebruik van slimme sensoren.

Het kruispunt zelf werd voorzien van een radar, die fietsers kan detecteren. Via een speciaal wifi-netwerk wordt deze informatie uitgezonden en opgepikt door de naderende wagen. Zo remt die wagen nog af vooraleer dat de bestuurder de fietser kan zien.

De bedoeling van TNO’s simulatie was om het belang van draadloze communicatie te benadrukken in het verkeer. Door die communicatie stonden nu immers de fiets, de wagen en de weg zelf in contact met mekaar en verhoogde het de verkeersveiligheid. Ook de omgekeerde werking, waar fietsers worden gewaarschuwd voor naderende auto’s, is mogelijk. TNO is bezig met de ontwikkeling van een fiets waarbij naderende voertuigen bijvoorbeeld trillingen in het zadel of de handvaten van de fiets veroorzaken. Zo weet de fietser dat hij best geen onverwachte manoeuvres uithaalt.

Bron en foto

The following two tabs change content below.

Lise Swennen

Community Manager @ Smart Cities Vlaanderen

Laatste berichten van Lise Swennen (toon alles)