In een smart city zijn gebouwen niet meer louter gebouwen. Integendeel, slimme gebouwen kunnen zelfs als personal assistents beschouwd worden. Gebruikers van het gebouw focussen zich louter op hun werk of de zaken die echt belangrijk zijn, terwijl het gebouw de rest doet.

Hier komen natuurlijk heel was slimme technologische snufjes aan te pas. Dankzij de data die een slim gebouw verzamelt, kan het je bijvoorbeeld vertellen waar je collega’s zijn, welke vergaderruimtes nog vrij zijn en waar je een stil plekje kan opzoeken. Wouter Kok, managing director bij een ingenieursbureau, vertelt dat de technologieën achter slimme gebouwen onder andere al terug te vinden zijn in ziekenhuizen en musea. Zo verliezen verpleegkundigen in een ziekenhuis minder tijd wanneer het gebouw zelf hen vertelt waar de patiënten en bepaalde apparatuur zich bevinden. Ook museau zijn beter af in een smart building. Bezoekers kunnen er gemakkelijker de weg vinden en die items terugvinden die ze zeker willen zien.

Smart buildings zijn niet alleen handiger voor de effectieve ‘bewoners’ maar ook voor de verschillende diensten in het gebouw. Schoonmaakdiensten kunnen hun programma afstemmen op de bezette ruimtes zonder eerst overal zelf te gaan kijken. Onderhoud van het gebouw kan beter worden bijgehouden doordat het gebouw zelf aangeeft wanneer er bijvoorbeeld ergens een lamp stuk is of wanneer een lamp bijna op het einde van zijn branduren is.

Het belang van slimme gebouwen is ook belangrijk voor het energieverbruik in de wereld. ‘Wereldwijd consumeren gebouwen dertig procent van de energie. Smart buildings kunnen een belangrijke bijdrage leveren in het omlaag brengen van dit percentage en hand in hand met gebruikers helpen effciënter te werken,’ aldus Kok.

Bron en foto

The following two tabs change content below.

Lise Swennen

Community Manager @ Smart Cities Vlaanderen

Laatste berichten van Lise Swennen (toon alles)