De Leuvense gemeenteraad heeft op 23 oktober 2017 een intentieverklaring goedgekeurd om samen met KU Leuven, Leuven Mindgate, imec, UCLL en de bedrijven Cronos en Commscope Leuven om te toveren tot een smart city. Ze willen hierbij focussen op een aantal domeinen zoals gezondheidszorg, luchtkwaliteit en mobiliteit. Met de hulp van Vlaamse subsidies hoopt de stad ook een aantal proeftuinen te realiseren.

Het eerste experiment in Leuven staat al vast. In samenwerking met het Leuvense bedrijf Option zal de stad sensoren plaatsen op lantaarnpalen om data te verzamelen over de luchtkwaliteit, de bezetting van parkeerplaatsen… Die data zal zowel naar de stedelijke diensten als naar de smartphones van individuele gebruikers worden doorgestuurd. Op die manier worden ook de Leuvenaren zelf meteen in het smart city-verhaal betrokken, iets dat belangrijk is in de filosofie van een smart city. Na een –hopelijk- positieve proefperiode op de Grote Markt, het station en de ring van Leuven, zullen ook andere locaties in de stad van sensoren worden voorzien.

Na deze goedkeuring hoopt Leuven dat bedrijven er verdere proeftuinen opzetten. Hierbij kan het zowel gaan om projecten om gezondheidszorg, mobiliteit, luchtkwaliteit, handel en dienstverlening aan de burger te verbeteren. De stad is al langer bezig met de ontwikkeling als smart city maar zet met deze goedgekeurde intentieverklaring weer een belangrijke stap.

Bron en foto

The following two tabs change content below.

Lise Swennen

Community Manager @ Smart Cities Vlaanderen

Laatste berichten van Lise Swennen (toon alles)