Een fiets die vervuilde lucht opzuigt en gezuiverde lucht in een wolk rond de fiets terug vrijlaat, dat kan volgens de Nederlandse ontwerper Daan Roosegaarde een gezondere stad maken van Beijing. 

Door middel van een soort stofzuigertechniek, een ionentechnologie, filtert de fietser door te trappen fijnstofdeeltjes uit de lucht en wordt vervolgens schone lucht rondom de fietser naar buiten gepompt.

Roosengaarde kreeg het idee voor zijn ontwerp 3 jaar geleden toen hij uit het venster staarde van zijn appartement in Beijing. Op zaterdag is de skyline van de stad zichtbaar, maar op weekdagen is hij gehuld in smog. “Deze fiets heeft een dubbele functie door de lucht te reinigen terwijl u fietst,” zegt Roosegaarde. “We moeten creativiteit gebruiken om de manier waarop we leven te verbeteren.” 

De fiets wordt momenteel ontwikkeld en past volgens Roosegaarde goed in de Chinese steden, waar het gebruik van gedeelde fietsen toeneemt. “Peking was een iconische fietsstad,” vertelt de uitvinder. “We willen de fiets terugbrengen als cultureel icoon van China én als volgende stap naar smogvrije steden.”

Smog Free Project

De smogvrije fiets kadert in het Smog Free Project van Roosengaarde. Met dit project reist hij langs verschillende steden die geteisterd worden door smog. Naast de fiets is er ook de smog toren. De toren die 30.000 kubieke meter lucht per uur zuivert, draait op groene energie en gebruikt niet meer elektriciteit dan een waterkoker. De reizende toren staat na Rotterdam en Peking, nu in de noordelijke Chinese kuststad Tianjin.

Bron

The following two tabs change content below.