De Luminus Arena, de thuisbasis van KRC Genk, zou tegen 2020 CO2-neutraal moeten zijn. Dat is alleszins het doel van KRC Genk en EDF Luminus die in 2016 zijn gestart met het project. Momenteel is de uitstoot al gehalveerd en start de derde fase van het project.

In het actieplan werden vier fases opgenomen waarin werken worden uitgevoerd om het doel te bereiken. Zo werd nu de ventilatie, verwarming en koeling al volledig geautomatiseerd. Afhankelijk van de bezetting van het stadion kan de ventilatie zo steeds aangepast worden. Ook wordt de CO2 continu gemeten in alle zalen van de Luminus Arena. De verwarmingsketels zelf werden tot slot ook geautomatiseerd en met elkaar gekoppeld.

Momenteel wordt er een intelligent overkoepelend gebouwbeheersysteem geplaatst. Hiermee kan de ventilatie, verwarming en koeling van het stadion continu beheerd, bewaakt en verbeterd worden.

De CO2-besparingen uit fase een en twee zorgen samen voor een besparing van 573 ton CO2. Dat is zo’n 52% van de totale uitstoot. In de volgende fase willen Luminus en KRC Genk ook 400 zonnepanelen op het dak plaatsen.

Als community club heeft KRC Genk een voorbeeldfunctie, aldus Patrick Janssens, CEO van KRC Genk. ‘Dit resultaat is een mooie aanmoediging om er samen met onze supporters en business partners voor te zorgen dat de Luminus Arena tegen 2020 CO2-neutraal is.’ Het leven is meer dan voetbal en het is dan ook mooi om te zien hoe hier vrije tijd gekoppeld wordt aan duurzaamheid.

Bron en foto

The following two tabs change content below.

Lise Swennen

Community Manager @ Smart Cities Vlaanderen

Laatste berichten van Lise Swennen (toon alles)