Het West-Vlaamse Menen toont aan dat niet alleen grote steden slimme steden kunnen zijn. Zo draagt Menen zijn steentje bij aan de Europese klimaatdoelstellingen door sporthal Lauwe uit te breiden en te renoveren met aangepaste en uiterst energiezuinige infrastructuren.

Sporthal Lauwe is al het tweede project in Menen dat kan genieten van de financieringsvoorwaarden van het Smart Cities & Sustainable Development-programma van Belfius en de Europese Investeringsbank.

De oorspronkelijke sporthal dateert al uit de jaren ’70 en kwam niet meer tegemoet aan de huidige en toekomstige vereisten. Ook was een uitbreiding noodzakelijk. Het project kadert in het Minder Energie Plan Menen, waarbij Menen tegen 2020 meer dan 20% energie wil besparen door energie-efficiëntie, 20% van de energie op duurzame wijze wil opwekken en 20% minder CO2-uitstoot wil produceren.

Het complex zal beschikken over duurzame lichtaansturing aan de hand van bevewings- en aanwezigheidsdetectoren. Warmte wordt er opgewekt via een centrale gascondensatieketel samen met een gasabsorptiewarmtepomp. Overigens maakt het gebouw gebruik van regenwater en is het voorzien van waterloze urinoirs. Voor warm water voor het sanitair worden er doorstromers gebruikt.

Tom Vlaeminck, schepen van Patrimonium en voorzitter van AGB Menen is positief op de website van Menen: ‘Stap per stap streven we naar een duurzaam en energiezuinig gebruik van onze stadsgebouwen, zowel bij nieuwbouwprojecten, renovaties als herstellingen aan oudere gebouwen. De uiteindelijke doelstelling is om samen met intussen al duizenden lokale en regionale initiatieven de klimaat- en energiedoelstellingen van de EU op hun grondgebied te verwezenlijken. Ze bewijzen ook dat duurzaam bouwen perfect haalbaar en betaalbaar is voor lokale overheden.’

Bron 

Bron

Afbeelding

The following two tabs change content below.

Lise Swennen

Community Manager @ Smart Cities Vlaanderen

Laatste berichten van Lise Swennen (toon alles)