China wil tegen 2020 de eerste ‘bosstad’ in de wereld opgebouwd hebben. De stad zou bestaan uit zo’n 40.000 bomen, samen met miljoenen kleinere planten, en zou ongeveer 30.000 mensen huisvesten. Dankzij de aanweizgheid van bomen en planten zou er jaarlijk 10.000 ton CO2 en 57 ton toxische stoffen worden geabsorbeerd door het groen. Jaarlijk zou er dan ongeveer zo’n 900 ton zuurstof worden geproduceerd.

De nieuwe stad zou de Lizhou Forest City heten en zou verbonden worden met het huidige Lizhou via snelle spoorwegen en elektrische wagen. Ook zou er plaats zijn voor scholen en twee ziekenhuizen. De bedoeling is om de stad zelfvoorzienend te maken danzkij geothermische en zonne-energiebronnen.

De bomen en planten zouden niet alleen in parken en tuinen worden geplaatst maar ook op gebouwen en tegen de gevels van gebouwen. Op die manier zorgt het groen ook voor een daling van de temperatuur en natuurlijke geluidsbarrières. Al het groen zal ook een habitat worden voor vogels, insecten en kleine dieren en zal zo de biodiversiteit in en rond de stad verbeteren.

Het project werd ontworpen door Stefano Boeri, die ook al bezig is met de bouw van twee ‘skyscraper forests’ – wolkenkrabbers bedekt met plantengroei – in Lizhou zelf.

Bron en foto’s

The following two tabs change content below.

Lise Swennen

Community Manager @ Smart Cities Vlaanderen

Laatste berichten van Lise Swennen (toon alles)