Via de nieuwe app Wappr kunnen Antwerpenaren aangeven wat ze anders willen in hun stad. De app stelt allerlei vragen terwijl je door de stad wandelt. Op die manier wil de stad nagaan welke technologische toepassingen nodig zijn in de toekomstige slimme stad.

Voelt u zich hier veilig? Vindt u deze straat vuil? Moet er hier meer of minder parking zijn? Dat soort vragen stelt de nieuwe app, die in samenwerking met onderzoekscentrum imec werd ontwikkeld. Je kan het zien als een soort hoogtechnologische volksbevraging. Op deze manier wil het stadsbestuur de inwoners klaarmaken voor de slimme stad. In een eerdere fase investeerde de stad al in een digitaal netwerk, maar nu wil men dus weten wat de inwoners daar eigenlijk mee willen.

Proefperiode Wappr app

wappr app vraagMomenteel werkt de app enkel in Sint-Andries en daar is een goede reden voor. “Sint-Andries is een heel diverse wijk met de drukke Nationalestraat, kleine pleintjes en achterafstraatjes”, zegt Pieter Bollen van imec. “Er zijn al klassieke bewonersgesprekken geweest, bijvoorbeeld met senioren uit de buurt. Maar het is relevant om op specifieke locaties mensen vragen te stellen over de wijk en hun prioriteiten. De aanloop is lang, maar het is niet de bedoeling om de nieuwe technologie van bovenaf op de mensen te droppen zonder te weten waar ze behoefte aan hebben.”

Wappr polst ook of de Antwerpenaren het bijvoorbeeld belangrijk vinden om samen met de buurt energievriendelijke initiatieven te nemen en of het haalbaar is om vuilniswagens te signaleren als in een straat ophalingen moeten gebeuren. Zo ergeren veel mensen zich aan bestelwagens die het verkeer ophouden. “Het is misschien een optie om te onderzoeken of we die leveringen kunnen concentreren in een minidepot,” stelt Bollen. “En van daaruit met fietskoeriers werken. Of misschien is een camera niet nodig, maar voelen mensen zich al veiliger als we een bepaalde straat wat beter verlichten.”

Daarnaast worden er volop camera’s geplaatst in Antwerpen en wordt er geëxperimenteerd met technologie die geseinde personen of mensen die bijvoorbeeld een hartaanval krijgen, herkent.

Bron

Lees ook het artikel: Antwerpen: City of Things én Capital of Things

The following two tabs change content below.