Leuven heeft slimme ANPR-camera’s geïnstalleerd op onder meer het Martelarenplein in Leuven. De camera’s komen er om de verkeersveiligheid te verbeteren en voertuigen te beboeten die de signalisatie op het plein negeren. Veel voertuigen rijden immers nog over het plein, terwijl dat niet toegestaan is. Die voertuigen moeten door de tunnel onder het plein rijden.

Volgens burgemeester Louis Tobback zijn de camera’s efficiënter dan de inzet van politieagenten. ‘Overtreders beginnen bij een betrapping vaak nog eens heftig te discussiëren met de agenten dat ze de signalisatie niet gezien hebben. Met deze ANPR-camera’s wordt elke overtreder beboet en is er geen discussie meer,’ aldus Tobback. Uitzondering op de regel zijn bussen van De Lijn, taxi’s etc.

De camera’s worden in eerste instantie gebruikt om te zorgen dat de verkeersregels worden nageleefd. Daarnaast kan er op hen achter ook een beroep gedaan worden voor opsporingen of gerechtelijke onderzoeken. Ook in het voetgangersgebied in het centrum van de stad zijn ANPR-camera’s geïnstalleerd. Die moeten ervoor zorgen dat ongewenst verkeer zich niet in het voetgangersgebied begeeft.

Bron

Bron en afbeelding

The following two tabs change content below.

Lise Swennen

Community Manager @ Smart Cities Vlaanderen

Laatste berichten van Lise Swennen (toon alles)