Het hoofdkantoor van AXA verzekeringen verhuisde recent naar een bijna energieneutraal én slim kantoor in hartje Brussel. Sensoren volgen er het gebruik op van de vergaderzalen, bureaus en concentratieruimtes.

Om de nieuwe manier van werken te optimaliseren heeft AXA 1.850 COBUNDU™ sensoren ingezet. Die volgen het gebruik van de vergaderzalen, bureaus en concentratieruimtes op. Het inzetten van de Cobundu™ Space Monitor had 2 doelstellingen:

  1. De nieuwe 0.6-verhouding tussen werkplek en werknemer valideren, om een juist evenwicht tussen beschikbaarheid van werkplekken en efficiëntie van de ruimte te garanderen
  2. Ruimtebezetting doorlopend monitoren en analyseren om de effectiviteit van de werkplek te verhogen

Permanent beschikbare dashboards geven de minimum-, maximum- en gemiddelde bezettingsgraad weer. Managers kunnen de data eenvoudig filteren en weergeven op plattegronden, grafieken en heatmaps. MCS Solutions biedt ook ondersteuning door datawetenschappers voor geavanceerde gegevensmodellering en -interpretatie.

Bezetting AXA op plattegrond

Draadloze sensoren

Alle gegevens omtrent bezetting worden gecapteerd door draadloze sensoren die gebruikmaken van LoRa-connectiviteit. Hiervoor is er geen connectie met het IT-netwerk of vertrouwelijke informatie van AXA. AXA overweegt momenteel ook het gebouwbeheersysteem (BMS – Building Management System) te koppelen met het analyseplatform. Dat zou werkplekbeheerders de mogelijkheid bieden om bezettings- en comfortparameters met elkaar te correleren.

Het slim kantoor ondersteunt een dynamische, door activiteiten gestuurde manier van werken waarbij samenwerking en innovatie worden aangemoedigd. De ruimte wordt efficiënter benut dan bij een traditioneel kantoorlandschap. In plaats van vaste werkplekken per individu, biedt de nieuwe werkomgeving van AXA diverse werkzones aan voor activiteiten zoals geconcentreerd werk, teamoverleg, vergaderingen, telefoongesprekken en informele gesprekken. Werknemers kunnen hun werkplek ook zodanig uitkiezen dat collega’s of teams met wie ze moeten samenwerken, zich in de buurt bevinden.

 

The following two tabs change content below.