De NHTV Breda heeft net geen World Smart City Award gewonnen, maar behoorde wel tot de finalisten. De hogeschool was met een virtual reality fietssimulator genomineerd in de categorie Innovatief Idee.

De NHTV laat weten heel erg trots te zijn. De virtual reality fietssimulator was 1 van de 309 inzendingen uit 58 landen en eindigde uiteindelijk bij de laatste 22. Omringd worden met hele grote namen en projecten, stemt de hogeschool meer dan tevreden. In hun categorie Innovatief Idee won uiteindelijk Marketplace.city, een platform uit Chicago waar innovators uit de publieke sector onderzoek kunnen doen op het terrein van smart cities.

Innovatieve onderzoeksmethode

De jury prees de fietssimulator, omgedoopt tot Cyclespex, om de innovatieve onderzoeksmethode en om het feit dat de burger zelf centraal staat. Eerder dit jaar was Cyclespex ook al een van de winnaars van de European Transport Innovation Challenge 2017 in Straatsburg.

De fietssimulator werkt door middel van Virtual Reality. Hiermee worden variaties in verschillende omgevingen gesimuleerd om zo de fietsbeleving te meten. Het eerste model van de fietssimulator is in 2015 geïntroduceerd en de afgelopen periode verder ontwikkeld, waarbij in samenwerking met de Universiteit Utrecht de meetmethodiek is geoptimaliseerd. In 2017 werd de fietssimulator in Europees verband toegepast, waarbij innovaties rondom snelfietsroutes centraal staan. De uitkomsten uit dit project worden direct gebruik in het fietsmobiliteitsbeleid van de provincie Noord-Brabant.

Het Smart City Expo World Congress is een jaarlijks terugkerend evenement dat kennisuitwisseling en samenwerking tussen steden uit de gehele wereld stimuleert. Dit jaar kwam er een recordaantal van meer dan 700 steden, 600 exposanten en 420 sprekers, afkomstig uit de gehele wereld.

Bron en foto: verkeersnet.nl

The following two tabs change content below.

Lise Swennen

Community Manager @ Smart Cities Vlaanderen

Laatste berichten van Lise Swennen (toon alles)