Mikko Hyppönen, hoofd van de onderzoeksafdeling van het internetbeveiligingsbedrijf F-Secure, meent dat burgers voorzichtiger moeten omgaan met slimme elektronica in hun leven. Dat zegt hij in een artikel op VRT NWS. 

Steeds meer elektronica uit ons dagelijks gebruik is ‘slim’, gaande van wasmachines, droogkasten, verwarming tot koffieaparaten en koelkasten. Die slimme toestellen zijn verbonden met het internet en kunnen door ons vanop afstand worden bediend. Best handig, toch, dat Internet of Things?

Volgens Hyppönen zijn we echter te veel met die voordelen bezig zodat we vergeten dat er ook nadelen verbonden zijn aan slimme elektronica. Zo maken hackers met slechte bedoelingen maar al te graag gebruik van deze niet beveiligde elektronica. “Het is geen slimme koelkast, microgolfoven of tv. Maar een computer die ook tv of koelkast is. We gaan ook nooit op het internet met een pc zonder goede antivirus. Met slimme toestellen doen we het daarentegen massaal,’ aldus Hyppönen.

De verkoop van slimme toestellen zit in de lift. Het marktonderzoeksbureau GFK constateerde zo dat in de eerste negen maanden van 2017de verkoop van zulke toestellen met 102% was gestegen in vergelijking met 2016. Een van de verklaringen hiervan is de prijs, die best wel blijkt mee te vallen. Volgens Hyppönen zit daar ook net een van de problemen. ‘Het valt me op dat de producenten van slimme toestellen weinig investeren in veiligheid. Daardoor kunnen ze hun producten goedkoop houden.’ Standaard worden slimme toestellen immers onbeveilig gemaakt. Om die reden is het belangrijk dat de koper de gebruiksaanwijzing grondig leest, iets dat vaak niet gebeurt.

Hackers kunnen op die manier, simpelweg via je koelkast, inbreken in je netwerk. Je koelkast bevat misschien weinig kostbare informatie, maar op die manieren geraken hackers wel binnen in je volledig netwerk, waar mogelijk wel gevoelige informatie te vinden is. Denk maar aan je smartphone met bankcontactgegevens, wachtwoorden… Doordat je je smartphone gebruikt om slimme toestellen te bedienen, is het voor hackers een peulschil om in je smartphone te geraken.

Hackers infiltreren op die manier niet enkel in je eigen netwerk, maar kunnen je netwerk gebruiken om grote cyberaanvallen uit te voeren. Die aanvallen komen steeds frequenter voor, weet Hyppönen. ‘In de jaren 90 hadden we wekelijks een aanval. Nu is er bijna elke seconde een aanval.’

Moraal van het verhaal? Probeer je slimme elektronica zo goed mogelijk te beveiligen. Dat kan door de router in je huis te beveiligen. Op die manier wordt je wifi-netwerk beschermd tegen mogelijke aanvallen.

Lees het volledige artikel op VRT NWS.

Bron en foto

The following two tabs change content below.

Lise Swennen

Community Manager @ Smart Cities Vlaanderen

Laatste berichten van Lise Swennen (toon alles)