De balie van het Aalterse gemeentehuis wordt de komende week eventjes vervangen door de robot Pepper die de bezoekers wegwijs moet leiden door de gemeentelijke administratie. Of je kan er ook gewoon een quizje mee spelen.

Nog tot woensdag 6 december zullen bezoekers van het gemeentehuis ontvangen worden door een kleine witte robot die de naam Pepper kreeg. Het proefproject kadert in het zogenaamde ‘Smart City-traject’ om de communicatie tussen gemeentebestuur en burgers te versterken door middel van vernieuwende technologie.

“Pepper zal bezoekers op een ludieke manier kennis laten maken met de technologie. De robot zal bezoekers welkom heten en hen uitnodigen een Aalter-quiz te spelen”, legt schepen van Informatietechnologie Bieke De Neve (CD&V) uit.

Dat de technologie nog niet op punt staat, werd vrijdag duidelijk tijdens een demonstratie voor de pers. Na de vraag tweemaal gesteld te hebben, gaf Pepper het antwoord op wat de openingsuren van het Aalters zwembad zijn. Op de vraag waar een medewerker van de gemeente te vinden is, kwam tweemaal zelfs geen antwoord, maar een ‘sorry, ik heb uw vraag niet verstaan’.

Dialect

“We zitten nog in de zeer vroege dagen van deze technologie en er zijn absoluut nog een aantal obstakels die we moeten overwinnen”, zegt Joachim De Vos, CEO van TomorrowLab, de partner van het Aalterse gemeentebestuur in dit project. “Staat de spraaktechnologie bijvoorbeeld al ver genoeg om dit optimaal te laten werken, want het Nederlands kent bijvoorbeeld heel veel dialecten? Maar ook vragen zoals ‘hoe kan de samenwerking tussen robots en gemeentepersoneel eruitzien?’ of ‘Zijn mensen hier klaar voor?’ Ik ben er zeker van dat binnen vijf jaar deze technologie op punt zal staan.”

Het gemeentepersoneel moet volgens De Neve geen schrik hebben dat hun job binnenkort zal ingenomen worden door tientallen Peppers. “Het is niet de bedoeling om personeel te vervangen door zo’n robot. Die zal bijvoorbeeld wel de stressfactor kunnen wegnemen bij het personeel dat dagelijks vele telefoontjes krijgt met vragen over bijvoorbeeld de openingsuren van het containerpark”, zegt de schepen.

Bron en foto: Het Nieuwsblad

The following two tabs change content below.

Lise Swennen

Community Manager @ Smart Cities Vlaanderen

Laatste berichten van Lise Swennen (toon alles)