Nedap, T-Mobile en Dura Vermeer hebben de handen ineen geslagen voor een pilotproject op het gebied van slim parkeren. In ‘s-Hertogenbosch zijn tien parkeerplekken voorzien van speciale sensoren. De sensoren meten of de parkeerplekken wel of niet bezet zijn. Ze zullen zo’n drie maanden getest worden.

Veel toepassingen

Het gaat om tien parkeerplaatsen bij De Gruyter Fabriek in Den Bosch. Het consortium bestaande uit het technologiebedrijf Nedap, bouwconcern Dura Vermeer en T-Mobile, verwacht in de toekomst op grote schaal steden en andere hotspots te voorzien van slim parkeren. Uiteindelijk moet het voor individuele gebruikers via een app mogelijk worden om een lege parkeerplek in de stad vinden. Steden en gemeenten kunnen de verkeersstromen reguleren op basis van de actuele parkeersituatie en handhavingsdiensten kunnen precies uitlezen waar overtreders staan. Bijkomend voordeel, zo denken de initiatiefnemers, is dat de betalingsdiscipline sterk omhoog gaat wanneer mensen weten dat er sensoren actief zijn.

Netwerk

Tot nu toe installeerde Nedap haar eigen netwerk op plekken waar het bedrijf de sensoren plaatste. Nu T-Mobile landelijke dekking biedt met haar NarrowBand IoT-netwerk, biedt dat een grootschaliger perspectief. Hele wijken kunnen in potentie van parkeersensoren worden voorzien. Daarvoor komt bouwbedrijf Dura Vermeer in beeld. NarrowBand IoT is een nieuwe, wereldwijde standaard. Het combineert een extreem laag energieverbruik met een zeldzaam goed bereik, zoals op afgelegen plekken, hoog in de lucht of zelfs onder de grond.

Belangrijke ijkpunten binnen de proef zijn de batterijduur van de sensoren, het bereik en de stabiliteit van de verbinding met het netwerk. Naast de proef in ’s Hertogenbosch wil het consortium de komende tijd in vijf gemeenten een ‘field trial’ doen. Hierin worden samen met de gemeenten interessante parkeeruitdagingen aan een test onderworpen.

Nedap, voorheen de Nederlandse Apparatenfabriek geheten, heeft een systeem ontwikkeld, het SENSIT-systeem, dat bestaat uit slimme parkeersensoren die gebruik maken van dubbele detectietechnologie: zowel magnetisch veld als infrarood. De nauwkeurige bezettingsinformatie die door deze oplossing beschikbaar is, wordt weergegeven in de RTA-app. Het biedt ook de mogelijkheid om parkeerkosten te betalen zonder extra kosten voor sms. De real-time informatie kan daarnaast gebruikt worden om het aantal beschikbare parkeerplaatsen op dynamische verwijsborden weer te geven. Onlangs heeft Nedap nog 2000 sensoren aangeleverd voor een Smart Parking project in Dubai.

Advin

Ook voor Advin is een rol weggelegd. Het ingenieursbureau helpt het inpassen en vertalen van gemeentelijke vraagstukken op het gebied van mobiliteit, leefbaarheid en parkeren naar de slimme parkeeroplossing. Daarbij kan worden gedacht aan het real-time en betrouwbaar inzicht geven in het gebruik van parkeerplaatsen in de openbare ruimte, het organiseren van minder zoekverkeer naar parkeerplaatsen en het stimuleren van dubbel parkeergebruik, dit alles in relatie tot de toepassing van de slimme parkeersensoren.

Bron en foto: maakindustrie.nl

The following two tabs change content below.

Lise Swennen

Community Manager @ Smart Cities Vlaanderen

Laatste berichten van Lise Swennen (toon alles)