Stiekem meelezen op de smartphone van iemand anders zou wel eens gedaan kunnen zijn. Twee onderzoekers van Google, Hee Jung Ryu en Florian Schroff, zijn namelijk bezig met wat ze zelf een ‘elektronische schermbeveiliger’ noemen.

De app detecteert automatisch of er iemand mee over je schouder naar je scherm zit te gluren. Het systeem werkt via de selfiecameria van de Google Pixel, waardoor via patroonherkenninng gedetecteerd wordt hoeveel ogen er naar het scherm kijken. Zijn het er meer dan twee, dan opent de camera-app automatisch en wordt de gluurder op een ludieke manier in beeld gebracht, samen met een waarschuwing.

De detectie gebeurt razendsnel, in amper 2 miliseconden. Op 47 miliseconden kan het volledige gezicht herkend worden. Volgens de onderzoekers werkt de techniek zelfs bij slechte belichting.

Momenteel zit de technologie nog volop in de onderzoeksfase. Het is dan ook nog niet duidelijk of ze geïntegreerd wordt in de Google Pixel aangezien de selfiecamera moet aanstaan en de software veel batterij verbruikt. De optie tijdelijk inschakelen wanneer je bijvoorbeeld op de trein even bezig bent met vertrouwelijke informatie, is voor veel pendelaars zeker en vast wel interessant.

De resultaten van het onderzoek worden tijdens een AI-conferentie in Longvast Beach, California, gepresenteerd. Op YouTube gaven ze wel al een voorproefje.

 

Bron en foto

The following two tabs change content below.

Lise Swennen

Community Manager @ Smart Cities Vlaanderen

Laatste berichten van Lise Swennen (toon alles)