Op 12 december 2017 werd op de voormalige militaire vliegbasis in Brustem de eerste steen gelegd van de Droneportcampus, de bedrijvencampus voor onbemande vliegtuigsystemen en bedrijven in de dronesector. Droneport Incubator maakt deel uit van de campus en vormt een test- en bedrijvencentrum voor start-ups en groeibedrijven in de dronesector. Droneport is een initiatief van LRM, stad Sint-Truiden, POM Limburg en LRA. De aandeelhouders bundelen de krachten en zorgen met deze nieuwe campus voor een unieke uitvalbasis voor de dronesector. De site speelt in op de snel veranderende luchtvaartsector, waarin drones een steeds prominentere plaats opeisen. Droneport opent begin 2019 haar deuren.

Bedrijven die zich binnenkort op de Droneportsite vestigen, komen terecht op een campus waar zowel start-ups als groeibedrijven hun thuisbasis hebben. Naast kantoren, een incubator voor start-ups, testfaciliteiten en een brasserie, biedt de site ook toegang tot een dronecommunity. Bovendien kunnen dronepiloten er naar hartenlust experimenteren in drie gecontroleerde outdoor testzones. In die zones kunnen drones hoger vliegen dan normaal toegelaten. En er is meer, want op Droneport kunnen de bewoners rekenen op coaching en sectorgebonden know-how, ondersteuning bij onder andere droneregistratie, het certificeren van dronepiloten en verzekeringskwesties. Droneport is ook een gerespecteerde partner van de Belgische Civiele Luchtvaartautoriteit (BCAA) en ook onderzoek en ontwikkeling nemen er een belangrijke plaats in.

“Met Droneport zet Sint-Truiden zich zowel nationaal als internationaal op de kaart als innovatieve en ondernemende stad.”, aldus Veerle Heeren, burgemeester van Sint-Truiden. “Drones spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van slimme steden: ze kunnen gegevens verzamelen, parkeergedrag monitoren of een gebied in beeld brengen. En dat is nog maar het begin. Bedrijven kunnen naar hartenlust experimenteren en groeien binnen de dronesector. Dat deze unieke site in onze stad wordt uitgebouwd biedt heel wat opportuniteiten. Niet alleen voor onze stad maar voor het hele land. Hierdoor ontwikkelt Sint-Truiden zich als het Europese kennis- en expertisecentrum van deze toekomstbepalende technologie.”

 

Bron en foto: POM Limburg

The following two tabs change content below.

Lise Swennen

Community Manager @ Smart Cities Vlaanderen

Laatste berichten van Lise Swennen (toon alles)