Het optimaliseren van de werkplekruimte vormt een uitdaging voor de meeste bedrijven. Nieuwe manieren van werken, toenemende mobiliteit en nieuwe lease-standaarden maken het er niet gemakkelijker op. Wereldwijd onderbenutten bedrijven gemiddeld 30 tot 40% van hun kantoorruimte tijdens een doorsnee werkdag. Het potentieel voor verbetering en kostenbesparingen is dan ook aanzienlijk. Denk maar aan huur, energie en diensten.

Wie wil wonen in een slimme stad, wil ook werken in een slim kantoor. MCS Solutions deelt 4 case studies van hun smart building projecten:

  • Financiële instelling

De uitdaging bij het smart building-project was de verplaatsing van 2.000 werknemers naar een pas gerenoveerd hoofdkantoor met een shared-desk omgeving (activity-based werken). Er was nood aan opvolging en analyse van de bezettingsgraad op een continue basis om de effectiviteit op de werkplek te vergroten. MCS Solutions installeerde draadloze sensoren onder elk bureau en in elke vergaderruimte. Er kwamen dashboards met minimale, maximale en gemiddelde bezetting. Managers kunnen ook de gegevens eenvoudig filteren en visualiseren op plattegronden, grafieken en warmtekaarten.

  • Technologiebedrijf

Het doel van dit smart building-project was het helpen van medewerkers bij het vinden van de dichtstbijzijnde stilte-kamer zonder alle verdieping te moeten aflopen. Er werden draadloze sensoren geïnstalleerd in de stilte-kamers om zo de bezettingsgraad te detecteren. Op elke verdieping kwam een interactieve kiosk die de bezetting van de kamers via plattegronden in realtime toont. 

kiosk

  • Facility Service provider

Een poetsfirma kreeg klachten over de netheid van de toiletten op bepaalde dagen. Er werden draadloze sensoren geïnstalleerd in de toiletten en via een opiniepeiling polste men naar de tevredenheid over de hygiëne in de toiletruimtes. Door de monitoring van het aantal deuropeningen en de correlatie met de gebruikerstevredenheid, werden er simulaties van alternatieve poetsschema’s gemaakt. Door de impact hiervan op de gebruikerstevredenheid te analyseren, kwam met tot de ideale poetsfrequentie en timing.

  • Overheidsinstelling

In 2017 verhuisden 2.600 ambtenaren van meerdere kantoorlocaties naar 1 gerenoveerd kantoorgebouw. De fusie- en het nieuwe werkplek-concept moesten een succes zijn en medewerkers zouden snel hun weg moeten vinden door een nieuwe, onbekende lay-out en infrastructuur. 

Er kwamen meerdere contactpunten waarmee medewerkers de nieuwe faciliteiten optimaal kunnen gebruiken, waaronder: vergaderzalen, workspaces, concentratiekamers, bubbles, enzovoort. Bij de ingang staat een grote kiosk met touchscreen die in realtime bezetting weergeeft en mogelijkheid geeft tot reservering ter plaatse. Het personeel kan bovendien in een mobiele boekingsapp de beschikbare ruimtes zien op een plattegrond.

boekingsapp

Meer weten? MCS Solutions richt zich op expertadvies, IWMS-software en slimme technologieën om de werkplek ten gunste van de werknemer en de onderneming te optimaliseren.

The following two tabs change content below.