Op 11 april 2018 nam Zweden zijn innovatieve eRoadArlanda in gebruik. Het gaat om een geëlektrificeerde weg van twee kilometer lang, waarop bestuurders van elektrische voertuigen hun batterij kunnen opladen. 

eRoadArlanda kadert in een overheidsproject voor Zweden, waarbij er gefocust wordt op innovatieve ontwikkelingen voor geëlektrificeerde wegen. De technieken die in de afgelopen jaren ontwikkeld werden om de eRoadArlanda tot stand te brengen, zijn gebaseerd op geleidende technologieën die gebruik maken van een elektrisch spoor dat in een autoweg geplaatst wordt. Op die manier kan de weg elektrische voertuigen voorzien van energie en kan het elektrische voertuigbatterijen opladen tijdens de rit.

Voorlopig zullen er enkel vrachtwagens van de postdienst PostNord de weg gaan gebruiken, maar in de toekomst wil Zweden meerdere geëlektrificeerde wegen uitbouwen, zodat ook elektrische personenwagens hun batterij al rijdend kunnen opladen. Het doel is om uiteindelijk volledig af te stappen van fossiele brandstoffen in het Zweeds verkeer tegen 2030.

Een elektrische vrachtwagen test de eRoadArlanda.  

Bronnen: eroadarlanda.com, hln.be, foto: eRoadArlanda. 

The following two tabs change content below.

Valerie Bauvois

Community Manager @ Smart Cities Vlaanderen