Op 25 april 2018 vonden in Brussel de Publica Awards plaats. Op deze dag gingen burgemeesters, besturen en publieke figuren met elkaar in debat over wat een goed bestuur maakt. Vervolgens kregen genomineerden in acht categorieën een podium om hun innovatieve stadsprojecten toe te lichten. In elke categorie werd het beste project bekroond met een award. Wij zetten de winnaars hier op een rijtje. 

Publica Award Stedenbouw & Mobiliteit 

Het Project ‘Tivoli GreenCity‘ van citydev.brussels ging aan de haal met de award voor beste stedelijke ontwerpprincipes voor de stad van vandaag en morgen. Tivoli GreenCity is een nieuw stadskwartier in de Belgische hoofdstad, waar duurzame woningen opgetrokken zullen worden. Het gaat hierbij om 271 geconventioneerde woningen en 126 sociale huurwoningen. Ook biedt het woonproject ruimte aan twee crèches en zo’n 770 m2 handelsruimte.

Video: Tevoli GreenCity 

 

Publica Award Openbare Werken

Deze award gaat iedere editie naar een bouwonderneming of organisatie die blijk geeft van de nodige technische creativiteit en erin slaagt om innovaties in de sector slim aan te wenden. Dit jaar ging de eer naar het teamproject van CC en bibliotheek De Factorij Zaventem – Gemeente Zaventem-Belfius-ebtca architecten, Zaventem in samenwerking met Archiles architecten, Geel-StuBeCo bvba-HVAC-Heedfeld nv-d2s International nv-TTAS bvba-FPC risk-Seco cvba-Alain Wauters bvba-Boringen Verheyden-Franki Construct nv-Keysers nv-Tevean nv-Spie nv-Vanhoeyveld bvba.

De award is voor de verschillende partners een verdienste voor hun werk aan de site ‘Suchard’, een langgerekt terrein dat onderhevig is aan een strikt BPA. De ontwikkeling van deze site is een ware socioculturele injectie voor de buurt. Het masterplan van het project biedt ruimte voor restaurants verruimd met terrasjes, een schouwburgzaal met 700 zitplaatsen en een bescheiden inplanting van de openbare bibliotheek. Een centraal gelegen cultuurcafé zorgt voor de schakel tussen het culturele gebeuren en de nieuwe gemeentelijke bibliotheek.

site Suchard

Foto: de vernieuwe site Suchard

 

Publica Award Erfgoed 

Projecten die als voorbeeld dienen voor de restauratie of bewaring van architecturaal erfgoed of roerend erfgoed komen in aanmerking voor de award Erfgoed. De bloemen gingen dit jaar naar de restauratie van de Vaux-Hall in het Warandepark in Brussel. Deze oude ontspanningsplek van de 20ste eeuw werd gedurende vijf jaar uitgebreid onder handen genomen. De in glorie herstelde Vaux-Hall zal ten dienste gesteld worden van de Brusselse cultuur, en een locatie bieden voor de programmatie van allerlei culturele voorstellingen.

Vaux-Hall

Foto: de Vaux-Hall 

 

Publica Award Technologie 

De gouden medaille voor vernieuwende projecten met geavanceerde technologische oplossingen die een meerwaarde creëren, ging dit jaar naar De Watergroep-Delaware met hun project ‘Waterverlies in kaart in Vlaanderen‘. De Watergroep heeft de verantwoordelijkheid om meer dan 3 miljoen klanten op elk moment van de dag van drinkbaar water te voorzien. Om dit te realiseren is een robuust, toonaangevend en duurzaam waterbeleid noodzakelijk. Door gebruik te maken doorgedreven data -en businessanalyse, is er een enorme vooruitgang in dit beleid mogelijk.

Video: Waterbeleid in kaart  

 

Publica Award Facilities, Budget & People 

Een kwalitatieve, optimale dienstverlening aan de burgers, en dit dag na dag, dat is wat de Publica Award Facilities, Budget & People beloont. Ook in deze categorie ging De Watergroep met de prijzen lopen, samen met partners Emeritis en Attentia. De drie organisaties zetten een project op poten waarbij de werknemers van de HR-afdeling digitaal gaan. Het is voor het eerst dat een organisatie van de Vlaamse overheid een project van dergelijke omvang organiseerde en zo het voortouw nam in de digitale revolutie.

 

Publica Award Goed Bestuur 

Het project dat het afgelopen jaar de meest constructieve en inspirerende impuls gaf aan goed bestuur, was volgens Publica ‘Het Groene LO2T van Wichelen‘ van gemeente Wichelen en Zero Emission Solution. Hierbij stond de inspraak van de burger centraal: hij/zij kon suggesties doen om de klimaatdoelstellingen van het burgemeestersconvenant voor klimaat en energie te bereiken. Enkele uitgelote burgers werden klimaatambassadeur. Deze ambassadeurs werkten voorstellen uit en organiseerden klimaattafels. Daarbovenop werd ook nog een open burgervergadering georganiseerd.

Video: Het groende LO2T van Wichelen 

 

Publica Award Veiligheid 

De award voor innovatieve veiligheidstechnologie ging naar de hulpdiensten van Picardisch Wallonië met hun project ‘Previweb’. Al te vaak wordt de brandweer opgeroepen naar plaatsen en gebouwen waarvan de indeling onbekend is, wat risico’s inhoudt. Dankzij Previweb krijgen de brandweerlieden bij een risicosite de nodige info over hun opdracht ter beschikking op een tablet.

previweb

Foto: Previweb 

 

Publica Award Maatschappelijke Ontwikkeling & Welzijn 

De award voor maatschappelijke ontwikkeling en welzijn ging naar ‘Stages civiques à Bruxelles‘ van de Stad Brussel. Deze burgerstage omvat 30 of meer uur vrijwilligerswerk buiten de lesuren door leerlingen uit het 5de middelbaar van onderwijsinstellingen in de Stad Brussel. De stage is bedoeld om leerlingen te laten kennismaken met beroepen die het verschil maken in de openbare sector of sectoren met een openbaar karakter en bij hen een gevoel van solidariteit te ontwikkelen.

Video: Le stage civique de la Ville de Bruxelles  

 

Bron en foto: Publica Brussels

 

 

The following two tabs change content below.

Valerie Bauvois

Community Manager @ Smart Cities Vlaanderen