Daan Roosegaarde: “je wilt een stad maken die energie-neutraal is, waar afval niet bestaat en waar mensen zich betrokken voelen als burger en niet enkel als belastingbetaler”

 

We spraken met de Nederlandse kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde naar aanleiding van zijn closing keynote op het X-festival op 4 mei in C-mine Genk. Met zijn social design lab Studio Roosegaarde creëert hij landschappen van de toekomst voor een betere wereld. De studio verbindt mensen, technologie en ruimte om het dagelijkse leven in stedelijke omgevingen te verbeteren en de verbeelding te stimuleren. 

Uw projecten bieden vaak een oplossing voor stedelijke problemen, vanwaar komt deze focus in uw werk?
Daan Roosegaarde:
“Het landschap is van ons allemaal: het is waar we opgroeien, waar we delen, ontmoeten, vooruitdenken, dat is juist de perfecte plek om creativiteit en technologie te gebruiken om plekken te maken die goed zijn voor de mens. Studio Roosegaarde heeft nu met name de focus op schoonheid, schone lucht, schoon water, schone energie – veel van de projecten die je van ons hebt gezien zijn de prototypes van morgen.”

Wat zou u willen bereiken met uw projecten?
“Elk project heeft natuurlijk zijn eigen uitdaging. Zo wil het Smog Free Project de schoonheid van schone lucht laten zien, of promoten we het fietsen met het Van Gogh Fietspad. Het gemeenschappelijk doel is dat we niet het gevoel hebben dat de toekomst iets heel erg eng is of dat technologie ons gaat overnemen, maar dat we er een onderdeel van zijn en dat je door dingen te maken, er iets goed aan kan toevoegen.”

 Dé vraag voor elke artiest: waar haalt u uw inspiratie?
“Door heel vaak die vraag te vermijden (lacht). Het is soms een inspiratie, soms meer een irritatie, soms een verwonderingen. Je kijkt naar buiten en snapt die wereld niet: files, CO2-emissies, stijgende zeepspiegel, fijnstof vervuiling… Ik maak dingen om mijn eigen wereld misschien ook wat meer begrijpbaar te maken.”
Is er ooit interesse gekomen vanuit België voor een van uw projecten?
“Ja, sluimerend zeker. Veel vanuit Brussel en vanuit Antwerpen met de ringweg natuurlijk, maar tot zover nog niet echt concreet.”
Als u carte blanche kreeg (de juiste mensen, genoeg geld, geen wetgeving, geen “ja, maar”): Hoe zou uw ideale stad er dan uitzien?
“Ik denk dat het woord schoonheid een hele interessante is: schoon water, schone lucht, schone energie, maar ook creativiteit. Je wilt een stad maken die energie-neutraal is, waar afval niet bestaat, maar ook waar mensen zich betrokken voelen als burger en niet enkel als belastingbetaler. Dat moet het hoofddoel zijn.”

U zei in een interview dat “steden machines zijn die ons vermoorden”. Wat kan ons redden?
“Verbeelding en dingen gaan doen. We hebben het zelf gecreëerd namelijk. Het is niet moeder natuur die ervoor zorgt dat we vervuilde lucht inhaleren als we in de stad lopen, dat zijn wij. Het is gewoon raar dat we dat hebben laten gebeuren als mens. We moeten leren van de natuur: een mierenhoop heeft geen file, een zonnebloem draait mee met de zon om maximale winst te maken. Dus we moeten ons eruit ontwerpen, ons eruit engineeren. Dat is de uitdaging van nu: de balans vinden tussen economische groei en menselijkheid.”

 

Wat kan een stad meer doen om zijn schoonheid te herstellen?
“Ik denk dat een stad moet investeren in nieuwe ideeën. Als het alleen maar gaat over korte economische waarden zoals geld en tijd… dat houdt wel even een stad draaiende, maar de nieuwe economie gaat veel eerder over de menselijke waarden die ik eerder noemde. Die balans vinden tussen korte termijn economie en lange termijn economie: dat is de key. Dat betekent dat je moet investeren in nieuwe ideeën, dat je die moet uitproberen en fouten gaat maken en dat je ervan gaat leren en het dan goed zal doen. Dat is volgens mij cruciaal.”

Als u rondwandelt in een stad, wat frustreert u dan het meest?
“Ik denk dat er heel veel kan, maar dat we ook heel goed zijn geworden in het verzinnen van redenen om niet te veranderen. Dat is best wel raar: dat we het heel normaal vinden om biljoenen in de research en ontwikkeling van auto’s te steken en tegelijkertijd accepteren dat je 22 sigaretten per dag inhaleert als je in de stad loopt – zonder het plezier van de nicotine. Ik denk dat onze projecten in die steden in ieder geval een duw in de juiste richting geven.”

Tot slot: welke projecten mogen we in de toekomst nog verwachten van Studio Roosegaarde?
“We hebben het Icoon Afsluitdijk afgerond met reflecterende gebouwen die koplampen van auto’s gebruiken. Het Smog Free Project groeit door naar andere steden in China, maar ook naar India, Colombia, Mexico en ook Polen is net gelanceerd. En we gaan iets doen met ruimteafval!  29.000 objecten die in het heelal rondzweven, waarvan niemand weet hoe we dit moeten oplossen: dat gaat fascinerend worden.”

Foto’s Studio Roosegaarde

Je kan Daan Roosegaarde ontmoeten op het X-festival op 4 mei 2018 in Genk.
Studio Roosegaarde blijven volgen?

The following two tabs change content below.