“We willen dé referentie worden voor het creëren van smart city oplossingen”

De start-up Tengu biedt steden en bedrijven snelle en schaalbare Internet of Things oplossingen aan. We spraken met CEO Thomas Vanhove, CTO Gregory Van Seghbroeck en Growth Marketer Sarah Facq over hun realisaties en ambities voor de toekomst. Die toekomst ziet er volgens hen alvast slim uit: “we merken dat de tijd en de geesten rijper zijn dan 2 jaar geleden.”

Wat doet Tengu precies?
Thomas Vanhove:
“Tengu biedt steden en bedrijven snelle en schaalbare Internet of Things oplossingen aan. Hoe meer dingen in onze leefomgeving slim worden gemaakt met sensoren, hoe meer data er genegeerd wordt. En met deze data kan men heel veel doen. Als men de data onder controle weet te krijgen, kunnen steden en bedrijven immers de leefbaarheid in hun stad verbeteren en bijvoorbeeld een betere en meer digitale en proactieve dienstverlening bieden, producten optimaliseren in functie van de klanten hun wensen, enzovoort. Bedrijven en steden beseffen dit gelukkig steeds meer en zoeken manieren om data te genereren, capteren, combineren, visualiseren en aan de slag gaan met deze inzichten.”

Hoe is het voor Tengu allemaal gestart?
Thomas Vanhove:
“Ik was mijn doctoraat rond data-experimenten aan de UGent aan het afronden, toen er interesse vanuit de bedrijfswereld bleek te zijn rond het geautomatiseerd opzetten van big data projecten. Samen met mijn co-promotor destijds, Gregory Van Seghbroeck besloot ik een bedrijf te starten. Nu, twee jaar later, ben ik CEO en is Gregory CTO van Tengu, dat intussen een team van 7 personen is die zich dagelijks inzet om de slimste smart city projecten voor steden én bedrijven af te leveren.”

Hoe staat het met slimme projecten in Vlaanderen?
Thomas Vanhove: “Wat we merken is dat het voor bedrijven en steden niet eenvoudig is om verder te gaan dan één losstaand project, bijvoorbeeld enkele slimme vuilnisbakken in een deel van de stad. Een volledig geconnecteerde stad waarbij de verschillende databronnen geconnecteerd worden om de slimste beslissingen te nemen, daar zijn we nog niet meteen. Maar laat dat ook meteen de ambitie van Tengu zijn. Waarbij ‘sensor fusion’ ons speerpunt is. Dat wil zeggen: het samenbrengen van massaal veel verschillende databronnen zodat data over bijvoorbeeld luchtkwaliteit, het verkeer en weer kan gecombineerd worden om zo de slimste beslissingen te kunnen nemen.”

Foto: Thomas Vanhove, Sarah Facq en Gregory Van Seghbroeck

Wat kunnen jullie een slimme stad aanbieden?
Gregory Van Seghbroeck: “
We bieden 3 types IoT oplossingen aan, overeenkomstig de ervaring die een stad of bedrijf al heeft met data. Los van de fase, bouwen we de software uiteraard zo geautomatiseerd mogelijk via open source technologieën op. Hier zit immers onze expertise en kunnen we het Tengu platform gebruiken, wat maximale ruimte geeft aan experimenteren en schalen. Zit men nog in de zoekende fase rond wat een data-driven model kan betekenen, dan bieden we een intensieve ‘Sprint Deal’ aan waarin we in slechts 2 weken samen een volledige MVP – Minimum Viable Product – bouwen rond een gekozen uitdaging. We kiezen samen een challenge, grasduinen in de beschikbare data, bouwen modellen en visualiseren dit op een sterke maar eenvoudige manier. Via deze weg kunnen steden en bedrijven in de eerste fase het potentieel van hun sensordata leren kennen en eerste projecten, zoals bijvoorbeeld slimme vuilbakken simulatie, uitproberen.

Voor de bedrijven en steden die al redelijk wat data aan het verzamelen zijn of al een beeld hebben welke strategie ze zullen implementeren, bouwen we een zo efficiënt mogelijke data architectuur. Slimme data combinaties, snelle experimenten en een veranderlijke, schaalbare architectuur zijn hierbij de troeven. Voor sommigen is het uitermate belangrijk dat ze de data die ze al maanden of jaren verzamelen, kunnen combineren met nieuwe real-time date. Zo zocht een hardware leverancier in de retail een oplossing om al de gecreëerde data in winkels om te zetten naar inzichten, en op termijn zelf voorspellingen. Wat wij dan doen is enerzijds alle data van vroeger en nu capteren en het hele back-end systeem zo automatisch mogelijk opzetten zodat er uit die data bevattelijke inzichten komen waarmee de eindklant dan verder kan.”

Wat is jullie rol in City of Things oplossingen in Antwerpen?
Gregory Van Seghbroeck: “Als spinoff kregen we de mogelijkheid om mee te werken aan het grootste Smart City onderzoeksproject van België, City of Things. Tot op de dag van vandaag trachten we daar de meest innovatieve technologieën binnen te brengen. In de back-end zal je er ons platform terugvinden.”

Zijn er andere projecten die gebruik maken van jullie platform?
Gregory Van Seghbroeck: “Op dit moment benaderen we de steden nog niet actief. De procedures om binnen te geraken zijn immers lang, en zeker voor een startup kan dit fataal zijn. Wat wel erg positief is, is dat in steeds meer centrumsteden data expert functies gecreëerd worden. Dit lijkt ons een stap in de hele goede richting. Tech startups met heel wat innovatieve ideeën kunnen met deze personen meteen over de mogelijkheden op lange termijn en de implementaties op korte termijn sparren. In tussentijd proberen we met andere bedrijven zo intelligent mogelijke oplossingen te creëren in het kader van smart cities. Denk aan slimme verlichting, die niet alleen op een specifieke manier oplicht bij een type vervoersmiddel, maar ook automatisch de hulpdiensten kan alarmeren wanneer er een ongeval is. Hiervoor heb je niet alleen de hardware (sensoren op verlichtingspalen) nodig, maar ook een softwarelaag die de ruwe data verwerkt naar inzichten, notificaties, dashboards en tools.”

Thomas VanhoveCEO Thomas Vanhove

Welke voordelen kan jullie platform bieden voor een slimme stad? Welke acties kunnen zij (sneller) nemen?
Gregory Van Seghbroeck: “Wij bevinden ons concreet in deze softwarelaag. Bedrijven en steden hebben hierbij vaak het idee dat het enorm duur is om al de verspreide data te gaan capteren en verwerken tot inzichten. Kortom, om een data-driven organisatie te worden. Dit komt deels omdat grotere IoT-spelers ook grotere all-in-one pakketten inzetten in steden waar vaak maar een fractie van gebruikt wordt. Je kan als stad of gemeente echter ook heel klein beginnen via een plug-and-play systeem. Veel datasets zijn al beschikbaar, en er bestaan ook heel goedkope sensoren waaruit je al veel kan leren. Bovendien hoef je het niet meteen in de hele stad uit te rollen. Je kan ook buurt per buurt uitbreiden. Naast goedkoper is het gewoon ook interessanter om met een klein project (Minimal Viable Product) te beginnen en dat dan te schalen wanneer het goed zit. Zo bouw je een beter product dat een nood beter oplost. Gaandeweg komen er immers steeds onverwachte zaken op je pad die je dan kan tackelen. Ook is het belangrijk dat het niet gaat om losstaande use cases, maar om een combinatie van technologische vooruitgangen die kunnen bijdragen tot effectieve systemen die een impact hebben.”

Hoe kan een startup het verschil maken?
Sarah Facq: 
“Werken met een startup heeft als voordeel dat je vaak werkt met mensen die op de hoogte zijn van de laatste technologische nieuwigheden. Om een future-proof oplossing te bouwen, ben je bij een startup dus heel vaak aan het juiste adres. Daarnaast willen wij, en dat zien we bij onze collega-startups ook zeker, koste wat het kost, tevreden klanten binnenhalen. Voor jonge bedrijven is een tevreden klant cruciaal omdat zo de bal vaak aan het rollen gaat. Daarom stellen we ons extra flexibel op.”

Jullie zijn geselecteerd voor het acceleratorprogamma van Watt Factory.
Sarah Facq: “Ja super he! We zijn erg trots dat we deel mogen uitmaken van de tweede batch deelnemers van Wattt Factory. Watt Factory kan je zien als hét Vlaamse acceleratieprogramma voor scale-ups die zich focussen op smart city projecten. We zien onze selectie als een soort van marktvalidatie, waarbij de oplossing die we bieden als valabel wordt gezien in het smart city landschap. We hopen enerzijds veel bij te leren van en zelfs samen te werken met de andere geselecteerde deelnemers (cfr: Batt Mobiel, Mobile Locker, Mobit, Nanogrid, VlotGent,…). Anderzijds zullen we 2 mentoren toegewezen krijgen die zijn of haar kennis zal delen en (internationale) netwerk zal openstellen voor ons. Ook de Raad van Bestuur achter dit project is niet min (cfr Jonas Dhaenens van Combell, Nicolas Bearelle van Revive,…), hun ondernemerservaring -en netwerk kan een heleboel in gang zetten voor een jong bedrijf.”

Hoe ziet de toekomst van Tengu er uit? Welke plannen zijn er?
Thomas Vanhove: “De toekomst ziet er alvast slim uit! Wat we merken is dat de tijd en de geesten rijper zijn dan 2 jaar geleden. Het aantal aanbestedingen en projecten rond slimme projecten zie je zo toenemen, eveneens de budgetten hiervoor. Het komende jaar is voor ons dan ook cruciaal om door te breken. Daarom staan er dit najaar een heleboel conferenties op de planning zoals de Smart Cities Expo in Barcelona, ODSC in Londen, Web Summit in Lissabon, Slush in Helsinki maar ook dichter bij huis Supernova. Daar zullen we live demo sessies geven met de reëel gecreëerde data van deelnemers. In 2019 zal ons team alleszins fors groeien. Als je ons naar onze echte ambitie vraagt, dan is dat dé referentie wereldwijd worden voor het creëren van smart city oplossingen.”

Meer weten? Contacteer Tengu.

 

The following two tabs change content below.