Wat is WeGo&Park? 

WeGo&Park is een intelligent systeem dat parkeerplaatsen detecteert op basis van een nieuwe opsporingsmethode die gebruik maakt van video processing in realtime. Het videomateriaal dat hiervoor gebruikt wordt is afkomstig van camera’s die strategisch in Sevilla (Spanje) opgesteld staan om zo het hele gewenste parkeergebied in beeld te brengen. Dit soort oplossing is zowel goedkoper als flexibeler dan sensoren in de grond. Beschikbare parkeerplaatsen kunnen door bestuurders van eender welk type voertuig opgezocht worden. Dankzij het nieuwe systeem zullen zij erin slagen om snel en makkelijk een lege parkeerplaats te vinden in de buurt van waar ze aan het rijden zijn, of vlakbij hun bestemming. Hierdoor vermijden ze van veel tijd te verliezen.

Probleem 

Tot op heden is parkeerplaats vinden nog vaak een kwestie van geluk. Het kan daardoor lang duren om een (geschikte) parkeerplaats te vinden, men verbruikt hierdoor ook meer brandstof, wat niet alleen leidt tot meer kosten voor de bestuurder, maar ook tot meer luchtvervuiling.

Doel 

Het Spaanse project heeft enkele belangrijke doelen. Zo wil het de tijd verminderen die bestuurders spenderen aan het zoeken van parkeerplaats. Bovendien wil het project cameratoezicht en de verkeerscamera-infrastructuur kapitaliseren. Een camera kan tot maar liefst 50 parkeerplaatsen in beeld brengen. Dit systeem is daardoor kosteneffectiever dan de installatie van 50 sensoren. Daarnaast vergemakkelijkt het systeem ook de opsporing van verkeersovertredingen, doordat het de lokale autoriteiten kan verwittigen bij foutparkeren. Nog andere doelen van het systeem zijn:

  • een betere navigatie voor bestuurders
  • duurzame ontwikkeling: er moet minder lang naar parking worden gezicht, dit kost minder aan brandstof en ook de CO2-uitstoot gaat naar omlaag
  • betere dienstverlening voor burgers door het posten van informatie over de publieke parkeergelegenheden
  • mogelijkheid tot user feedback
  • een beter beheer van de speciale parkeerzones: los- en laadzones, parking voor mindervaliden …
  • integratie met betaalplatformen en realtime data

Meer info en foto: wtelecom.esBron artikel: beesmart.city

The following two tabs change content below.

Valerie Bauvois

Community Manager @ Smart Cities Vlaanderen