De opwarming van de aarde, het is een probleem dat we niet langer kunnen negeren. De klimaatopwarming kent meerdere oorzaken en schuldigen, en ook de veel te hoge CO2-uitstoot van (wereld)steden speelt hier een grote rol in. In de Duitse metropool Keulen beseffen ze dit maar al te goed, en gaan ze op zoek naar innovatieve oplossingen voor elk toestel dat energie verbruikt en CO2-uitstoot produceert. Die oplossingen kunnen getest worden in een living lab in de zogenaamde Klimaatstraat. Het testen op lange termijn en in levensechte omstandigheden is erg belangrijk om een realistisch beeld te krijgen van het effect van deze oplossingen.  

De Klimaatstraat werd in het leven geroepen op een stuk van de Neusser Straße in het district Nippes. Bedrijven met innovatieve smart city-ideeën rond milieubescherming zijn er welkom om de straat te gebruiken als testomgeving. Bovendien maken veelbelovende projecten aanspraak op subsidies van de lokale energieleverancier. En dat is nog niet alles! De straatverlichting kreeg er een energiebesparende update en bestaat voortaan uit LED-verlichting. Ook lokale winkels en administratieve gebouwen in de straat krijgen energiezuinige verlichting en handige tools om hun energieverbruik te monitoren.

En ook de bewoners hebben baat bij dit living lab. Appartementen in de Klimaatstraat werden ook voorzien van smart home systems die de kost voor verwarming en elektriciteit kunnen doen dalen. Wat nog meer is, de straat werd ook voorzien van parkeerplaatsen met laadpalen voor elektrische wagens en fietsen, en ook smartphones en laptops kunnen er opgeladen worden met powerbanks op zonne-energie.

Om al deze nieuwe technologieën ook bekend te maken bij de burger die niet in de Klimaatstraat woont, worden er tot slot evenementen, waar ook buitenstaanders de energiezuinige straat kunnen beleven. En met succes. Het meest recente Klimastraße-festival mocht zo’n 20.000 bezoekers welkom heten en informeren over energiezuinige stads- en woonoplossingen.

Bronnen: beesmart.city, smartcity-cologne.de, exhibition.klimaexpo.nrw. Foto: Smart City Cologne. 

The following two tabs change content below.

Valerie Bauvois

Community Manager @ Smart Cities Vlaanderen